Czy smażenie przyczynia się do powstawania chmur i ogranicza wzrost temperatury?
Badacze z University od Reading prześledzili losy kwasów tłuszczowych uwalnianych do atmosfery w czasie smażenia na patelniach lub frytowniach. Wykazali, że związki te pokrywają aerozole zawieszone w powietrzu i przyczyniają się do powstawania chmur. Może to blokować dostęp promieni słonecznych do powierzchni Ziemi i prowadzić do niższych temperatur.
Kwasy tłuszczowe sprzyjają pochłanianiu wody z otoczenia i rozrostowi chmur. Takie mieszane aglomeraty wolniej się rozpadają i przemieszczają się na większe odległości, jako jądra kondensacji prowadzą do powstawania nowych chmur. W Londynie kwasy tłuszczowe stanowią do 10% drobin zawieszonych w atmosferze, co może meć wpływ na lokalny klimat.
Artykuł z wynikami badań ukazał się w Nature Communications, a wzmiankę na ten temat opublikowała Wiedza i Życie nr 1/2018.
https://meteoprognoza.pl/2018/01/20/czy-smazenie-przyczynia-sie-do-powstawania-chmur-i-ogranicza-wzrost-temperatury/CiekawostkiBadacze z University od Reading prześledzili losy kwasów tłuszczowych uwalnianych do atmosfery w czasie smażenia na patelniach lub frytowniach. Wykazali, że związki te pokrywają aerozole zawieszone w powietrzu i przyczyniają się do powstawania chmur. Może to blokować dostęp promieni słonecznych do powierzchni Ziemi i prowadzić do niższych temperatur. Kwasy tłuszczowe sprzyjają...mark mark014@gazeta.plAdministratorMETEOprognoza
Dodaj komentarz